Kosár: 0 HUF

A kosár jelenleg üres.

 

Alkotom, alakítom, létrehozom, teremtem, kreálom, készítem, tákolom, gyártom, csinálom, eszkábálom, komponálom, barkácsolom, bütykölöm, építem, buherálom, fabrikálom, javítom, szerelem. Változtatom, újrahasznosítom. Ötleteket, életet, önmagam, környezetem, céljaim, álmaim, képzetem, képet, formát, teret, hangot, testet, mozdulatot.  A valóságot. A változás állandó. Ami régen még megfélemlített az jól eső élménnyé vált, behúz az egység állapotába.

 

Mélykék - Terebessy Tóbiás írása

A Műhely Alapítvány „Ismeretlen Kutatása” keretein belül indult közös munkánk, melynek eredménye a Kékör című kísérlet.
A kiindulás, illetve mottó egy agykutató története volt, aki agyvérzést kapott és így belülről szemlélhette saját kutatásainak tárgyát. Ez a furcsa történet belső szemlélődést indított el bennük. Egy kör alakú mozgástér alakult ki, melyben a táncos, Rózsavölgyi Zsuzsa a teret bekötött szemmel mozogta be, taktilisan tudta értelmezni a befoglaló formát. A belső világában lejátszódó eseményeket vetítéssel összehangolt fény effektekkel tettük vizuálissá Vicsek Viktor segítségével.

Az akusztikus élményt a 80-as évek elektronikus popzenéi és a Rimóczi Istvánnal közösen fejlesztett és általa megszólaltatott hangot adó eszközök szolgáltatták. A kísérlet 3 hónapja alatt sokféle, eddig számunkra artikulálatlan megnyilvánulást éltünk át. Egy bemutatót is készítettünk, ami nyitott volt az érdeklődők számára. Tudatosan próbálom kerülni a darab-előadás kifejezéseket, mert a létrejött időbeli esemény mindenki számára kísérlet volt. Lehetőségünk adódott ezt a kísérletet folytatni és létrehozni egy darabot. Az új eseményen november óta dolgozunk. Az elképzelt külső és belső világ között érzékszerveink jelentik a kaput. Megpróbáltunk utakat, ösvényeket keresni ezekhez a bejáratokhoz. A világ, amiben élünk maximalizálja ezeket a befogadó szerveket és néha tovább is mutat rajtuk. Gyakran szembesülünk olyan információkkal, melyek egészen az érzelmeinkig hatolnak úgy, hogy közben számunkra teljes mértékben közömbös dolgokat közölnek. Mi törekedtünk arra, hogy ne akarjunk információt közölni. Goda Gábor mondta egy TV interjúban, hogy olyan darabokat hív életre, ahol a néző kreatív fantáziáját szabadon hagyja és kötöttségektől mentes élményanyagot tesz hozzáférhetővé. Ezt a gondolatot irányadónak tartottuk a produkció alakulása közben. A Wikipedia szerint az érzékszervek az inger-felvételre szolgáló szervek. Ezeket felveszik, elektromos impulzusokká alakítják, majd idegszálakon keresztül az agyba továbbítják.


Az ember érzékelésében a következő alrendszerek vannak jelen:
•    látórendszer
•    hallórendszer
•    szomatoszenzoros rendszer, a bőrérzékletek, a testhelyzet és a testmozgás érzékelését végző rendszer
•    ízlelőrendszer
•    szaglórendszer

Érzékelésünk ezekre a szervekre épül. Vannak, akik a látványt részesítik előnyben, vannak akiknek a halláson keresztül könnyebb az információ befogadása, és vannak akik a kinesztetikus élményeken keresztül lépnek kapcsolatba másokkal. Darabunkban három különböző csatornán keresztül árad az ingerek: a látvány, a hang és a kinesztetikus érzékelés egyszerre van jelen. Felváltva erősítjük az éppen kiválasztott kommunikációs csatornát, vezetve az érzékszervek feltöltődését és lecsillapodását.

MÉLYKÉK

 

2011

 

Koncepció, koreográfia:

Rózsavölgyi Zsuzsa
 

Koncepció, látvány, hang:

Terebessy Tóbiás
 

Koncepció, animáció, interaktív technológia:

Vicsek Viktor
 

Hang koncepció és kivitelezés:

Bartha Márk (Defa)
 

Interaktív hangtervezés és kivitelezés:

Márton Péter (Prell)
 

Jelmez:

Szakál Andrea


Hang koncepció:

Rimóczi István

PREMIER:

2011. Február 25-26. 20h + Március 11. 20H
Sín Kulturális Központ

1139 Budapest, Gyutacs u. 10-18.

 

Az előadás első változata 2009-ben készült a Műhely Alapítvány által rendezett Az Ismeretlen Kutatása című programon belül. A darab több teljesen különböző művészeti ágban aktív alkotó szoros együttműködéséből jött létre.

 

 

Érdeklődöm